Bakelina Moje S這dkie Wypieki

Wpis

niedziela, 08 grudnia 2013

Mini chatki z piernika

Bardzo dawno temu, znalaz豉m ten przes這dki pomys na mini chatki z piernika w Internecie, zapisa豉m go gdzie w folderze i w tym roku go znalaz豉m na nowo i na nowo sie w tych cudnych mini chatkach zakocha豉m :) Nie mog這 ich u mnie zabrakn望 :) Cho mia豉m je tylko zrobi na pr鏏 i z 5 domk闚 jakie mia豉m zrobi, wysz造 mi tylko dwa, to i tak je tu wrzucam, bo cho nie s idealne to i tak s cuda郾e! Je郵i znajd jeszcze chwilk to napewno spr鏏uje zrobi je jeszcze raz i dok豉dniej :) Moja rada: je郵i masz sporo cierpliwo軼i to idealne zajecie dla Ciebie naprawd warto poczekac a domki po膨dnie zastygn przed ich dekorowaniem ;) W ten oto spos鏏 zapraszam na wariacj z ciasta na pierniczki! :)


Ciasto:

  • 250g kg m彗i pszennej
  • 100 g mas豉
  • 85 g cukru
  • 85 g p造nnego miodu
  • 2 造瞠czki przyprawy korzennej do piernika
  • 0,5 造瞠czki cynamonu
  • 1 造磬a kakao
  • 1/3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 0,5 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 1 鄴速ko
  • 1 造磬a s這dkiej p造nnej 鄉ietany krem闚ki

Z tej ilo軼i wyjdzie naprawd mn鏀two domk闚.


Mas這, cukier, mi鏚, przypraw korzenn, cynamon i kakao umie嗆 w rondlu i podgrzewaj na ma造m ogniu, ci庵le mieszaj帷, a sk豉dniki si rozpuszcz. Odstaw do zupe軟ego wystygni璚ia.
Sod oczyszon rozpu嗆 w dw鏂h 造磬ach zimnej wody i wmieszaj do wystudzonej masy miodowej. Kolejno dodawaj 鄴速ka i dobrze wymieszaj.
M彗 po陰cz z proszkiem do pieczenia i wmieszaj do masy miodowej. Zagnie ciasto. Je瞠li ciasto jest zbyt g瘰te dodaj kilka 造瞠k 鄉ietany krem闚ki.
Czas aby z ciasta piernikowego powycina poszczeg鏊ne elementy domk闚, ja zrobi豉m wszystko r璚znie.... najpierw narysowa豉m sobie na kartoniku 軼ianki i dach, nast瘼nie wyci窸am i przyk豉da豉m tak przygotowane szabloniki do ciasta i wycina豉m no篡kiem. Szabloniki powinny wygl康a tak:

Szablon 軼i庵ni皻y ze strony festivalgrove.com

Wymiary jakich ja u篡豉m: boczne 軼ianki 3cm x 3cm, daszek 3cm x 4,5cm, 軼ianki frontowe: boki 3cm, skosy 3cm. Oczywi軼ie mozna robi dowolne wymiary, wi瘯sze, mniejsze jak si Tobie podoba, mi akurat wysz造 takie :) oczywi軼ie musisz jescze wyci望 "drzwiczki", aby mo積a by這 domek 豉dnie ustawi na kubeczku :)
Gotowe ciasto wa趾uj na grubo嗆 ok. 5-7 mm na posypanym m彗 blacie, uk豉daj na blasze wy這穎nej pergaminem.
Pieczok. 4 minuty.Wystud.
Kiedy wszystkie 軼ianki wystygn, zabieramy sie za ich sklejanie. We jedn frontow 軼iank i po obu stronach wyci郾ij troch lukru, ale tylko na brzegach, aby nastepnie przyklei do tego 軼ianki boczne, odstaw na 10 min. Teraz na brzegach 軼ianek bocznych wyci郾ij troszke lukru i przyklej drug 軼iank frontow, znowu odstaw na 10 min, aby troche zastyg這 i si nie rozpad這 w dalszych dzia豉niach ;)
Kiedy ju zastygnie lukier, mamy gotowy domek bez dachu, wi璚 teraz wyci郾ij lukier na skosy i przyklej z obu stron 軼ianki daszku, gotowe :) Powinien wyj嗆 Ci mini domek :) Teraz najlepiej zostaw go na jak捷 godzink lub wi璚ej aby po膨dnie zastyg ( ja by豉m niecierpliwa i 2 domki rozpad造 mi si w r瘯ach przy dekorowaniu ;), kiedy juz zastygnie dekoruj! :)
Domki wygl康aj przecudnie :)

Lukier:

  • 3 bia趾a
  • 3 szklanki cukru
  • barwniki spo篡wcze
  • r騜ne ozdoby do dekoracji np. lentylki, pere趾i jadalne, posypki itd.

Bia趾a dok豉dnie utrzyj z 3 szklankami cukru pudru (mo瞠 by troch mniej lub wi璚ej w zale積o軼i od wielko軼i bia貫k). Miksuj ok 10 min. Lukier powinien by do嗆 zwarty, nie powinien si rozp造wa. Podziel lukier do miseczek i zabarw na dowolne kolory, nast瘼nie przelej do buteleczek, lub do tutek z pergaminu, jesli takich buteleczek nie posiadasz :)


Szczeg馧y wpisu

Tagi:
Autor(ka):
bakelina
Czas publikacji:
niedziela, 08 grudnia 2013 09:41

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • atojaxxl napisa(a) komentarz datowany na 2013/12/08 10:08:28:

    Pierniczki i chatki maj to do siebie, 瞠 wymagaj cierpliwo軼i. A cz這wiek chcia豚y efekty widzie ju ju :) Ja boki sklejam wieczorem i zostawiam do rana :) Rano przyklejam daszek i zostawiam do wieczora, choc ju chcia這by si wyko鎍zy :) Chatki zrobi豉s cudne i pierniczki ni瞠j te :)

  • warioussmall napisa(a) komentarz datowany na 2014/01/13 18:41:51:

    a najlepsze bakalie do s這dko軼i tutaj www.panorzeszek.pl warto zajrze i znale潭 jeszcze wi璚ej

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kana informacyjny

KONTAKT: bakelinawypieki@gmail.com

Opcje Bloxa