Bakelina Moje S這dkie Wypieki

Wpis

sobota, 22 wrze郾ia 2012

Kruche Grzybki

Nadesz豉 jesie, a wraz z ni sezon grzybowy :) W te ch這dne i mokre dni zapraszam na grzybki z kruchego ciasta z mas karpatkow :)

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 500g m彗i pszennej
  • 250g zimnej margaryny
  • 250 ml kwa郾ej 鄉ietany
  • 3 造磬i cukru pudru

Krem:

  • 0,5l mleka
  • 100g cukru
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 1 造磬a m彗i pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka margaryny mi瘯kiej

Dekoracja:

  • 1 roztrzepane surowe bia趾o
  • 5 造瞠k maku
  • p馧 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotuj krem karpatkowy: z 0,5l mleka odlej p馧 szklanki, reszt mleka zagotuj. W odlanym mleku wymieszaj obie m彗i i wlej na gotuj帷e si mleko, dodaj cukry. Kiedy krem jest eszcze ciep造 zmiksuj go z margaryn i sch這d w lod闚ce.

M彗, cukier puder i margaryn posiekaj no瞠m. Dodaj 鄉ietan i szybko zagnie ciasto, w堯 do lod闚ki na minimum 2 godziny. Sch這dzone ciasto rozwa趾uj na ok 3mm.

Wykr鎩 kapelusze grzyb闚 z ciasta: przy pomocy kubka, nast瘼nie u堯 wyci皻e kr捫ki na zewn皻rznej stronie foremek do babeczek. Spody kapeluszy wykr鎩 tym samym kubkiem, a w 鈔odku wykr鎩 kieliszkiem dziurk na n騜k. Z resztek ciasta zr鏏 n騜ki: zroluj ciasto tak aby przypomina造 sto磬i, grubsz ko鎍闚k zamocz w bia趾u a nast瘼nie w maku.

Wszystko piecz w temperaturze 180蚓 przez ok 25 min.

Kiedy kapelusze ca趾owicie wystygn, posmaruj je roztopion czekolad przy pomocy p璠zla, nast瘼nie wype軟ij kapelusze sch這dzonym kremem, po czym przyklej spody kapeluszy, w dziurki wci郾ij n騜ki.

Smacznego :)

Szczeg馧y wpisu

Tagi:
Autor(ka):
bakelina
Czas publikacji:
sobota, 22 wrze郾ia 2012 16:22

Komentarze

Dodaj komentarz

  • chochlikikuchenne napisa(a) komentarz datowany na 2012/09/27 19:06:27:

    Swietne ciastka i stylizacja!:)

    Ja siostrze pokazuje te piekne zdjecia i mowie:
    - Patrz, grzybki jak prawdziwe
    A ona na to:
    - A one nie sa prawdziwe?

    Pozdrawiam :D

  • bakelina napisa(a) komentarz datowany na 2012/09/28 09:14:29:

    Dzi瘯uj bardzo :) mama mnie pyta豉 czemu brudne grzyby k豉d na paterze do ciasta ;) namawiam do wypr鏏owania, bo bardzo 豉two si je robi, a ile radochy :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kana informacyjny

KONTAKT: bakelinawypieki@gmail.com

Opcje Bloxa